

Iedereen heeft op zijn manier een zwaar jaar gehad. Iedereen heeft een verhaal. Ook jongeren. Omdat het belangrijk is om naar jongeren hun verhaal te luisteren en hen serieus te nemen is Young Inspiration op zoek gegaan naar de verhalen van jongeren over hun ervaringen met dit coronajaar. Hoe hebben zij dit jaar ervaren en wat vinden zij nu van de maatregelen? Deze week zetten we elke dag een verhaal van jongeren in de schijnwerpers. Vandaag sluiten we de week af met het verhaal van Chaima.
Chaima (24) is sinds midden corona tijd gestart als Rijksambtenaar.
“Het was nogal gek om te beginnen met mijn eerste echte baan midden in corona tijd. Je zit alleen achter je bureau en je ziet je collega’s alleen via Webex. Doordat je je collega’s niet tegenkomt in de wandelgangen heb je ook geen informele gesprekken en ik zie mijn collega’s dan ook bijna alleen tijdens formele meetings. In totaal ben ik dan ook maar twee keer op kantoor geweest. Wel moet ik zeggen dat het scheelt dat dit mijn eerste echte baan is en ik dus niet echt vergelijkingsmateriaal heb. Ik heb mij nu redelijk makkelijk kunnen aanpassen aan de situatie doordat ik nu niet eerst het één gewend was en me niet hoefde aan te passen aan de nieuwe situatie. Het is dus gek om zo te beginnen met je baan maar je vindt er snel je draai in en ook de informele momenten met collega’s kun je meekrijgen door bijpraat momenten in te plannen. Het is nou eenmaal niet anders!
Verder valt het sociale leven natuurlijk wel een beetje weg. Er is gewoonweg niet zoveel te doen op dit moment. Wat ik voornamelijk probeer te doen is veel naar buiten gaan. Ik heb veel gewandeld in het park, het bos en ook strandwandelingen gemaakt. Zo kun je toch in contact blijven met je sociale kring maar dat doe je dan lekker in de buitenlucht. Ik moet zeggen dat ik vrij goed door deze tijd heen kom en dat komt met name doordat ik een dagelijkse bezigheid heb door mijn werk en daarom een vast ritme heb. Voor jongeren die geen vast dagritme hebben kan ik mij goed voorstellen dat het heel vermoeiend en vooral ook heel saai kan zijn.
Ik vind het goed dat er meer gefocust wordt op hoe jongeren leven onder deze omstandigheden. Voorheen werd logischerwijs vooral veel gefocust op de ouderen die we moeten beschermen, het is dan fijn voor jongeren dat ze nu meer aandacht en ruimte krijgen binnen het coronabeleid. Met name de middelbare scholieren, zij hebben bijvoorbeeld weer de mogelijkheid gehad om te kunnen sporten en kunnen zo ook weer in sociaal contact staan.”
Dit was het laatste deel van deze reeks. De andere verhalen lezen? Lees hier de verhalen van Marit, Jamey, Jari en Yara en Lisa.