

Bij de drogist, in de afwas of toch bij de lokale supermarkt? Je kunt er niet omheen, overal zijn (grote) personeelstekorten. De bijbanen liggen voor het oprapen, ook voor de jongeren. Maar wat vind je als jongere belangrijk als je een bijbaan zoekt?
Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt en bedrijven zijn hard opzoek naar nieuwe werknemers. Volgens het centraal bureau voor de statistiek staan er ’143 vacatures open tegenover elke 100 werklozen’. Werk genoeg dus. Als jongere heb je bijna de touwtjes in handen, want de wanhoop van werkgevers kan in je voordeel werken. Zo word je als jongere bijvoorbeeld gelokt met salarissen die (ver) boven het minimumloon liggen. Er hangen posters voor de deur met wat je elke maand op je bankrekening kan verwachten en je krijgt een flinke bonus als je niet alleen jezelf, maar ook je vrienden weet aan te melden. Door het personeelstekort worden de vereisten, om ergens aan het werk te kunnen, ook steeds lager. Waar vroeger een aantal jaar aan werkervaring nodig was, kun je nu zo beginnen. Dit kan in je voordeel werken. Misschien dat je als jongere al een hoger salaris kunt verdienen én extra ervaring op kunt doen. Daar tegenover staat wel dat je méér verantwoordelijkheden krijgt en minder begeleiding. Zeker met de drukte op de werkvloer.
Behalve deze lokkers zijn er ook veel jongeren die wél werken, maar niet vast in dienst zijn bij een werkgever. Flexwerken wordt bijvoorbeeld steeds populairder, zeker in de bedrijfstakken cultuur, recreatie en horeca. Hier is maar liefst 60 procent van de werkenden flexwerker (volgens het CBS). Niet gek, want je verdient hier ver boven het minimumloon met een gemiddelde van 20€ per uur. Bij flexwerken moet je wel oppassen, want veel zekerheden heb je niet. Word je bijvoorbeeld ziek, dan krijg je niet uitbetaald. De horeca of de supermarkt blijven dan ook de twee populairste banen onder jongeren. Deze banen bieden zekerheid, betalen goed én je werkt in een vast team.
Wat te kiezen
Maar waar kun je als jongere het best je keuze op baseren? Dat hangt natuurlijk af van wat je zelf belangrijk vindt. Je kan gaan voor het dikste salaris, de beste zingeving van je werk of misschien kun je een bijbaan vinden in de branche waar je later ook werkzaam in wil zijn. Ervaring opdoen of werken aan je skills-paspoort (cv) is ook een belangrijke motivatie voor jongeren. Natuurlijk moet ook de beleving van je werk leuk zijn. Met leuke collega’s, een keer een teamuitje en veel gezelligheid. De reistijd kan een factor zijn die wordt meegenomen én bijvoorbeeld hoe flexibel het werk is. Verder kun je als jongere ook kijken naar de hoeveelheid doorgroeimogelijkheden. Hier kunnen werkgevers ook veel bieden. Door het enorme aanbod is het lastig om jongeren te behouden voor een langere tijd. Door uitdaging te bieden kun je je aantrekkelijker maken voor jongeren.
Ik sprak Sjoerd, hij is 17 jaar en zit in VWO 6. Sjoerd werkt bij de Albert Heijn. “Ik vind vooral het werken heel gezellig, en het is ook best flexibel.” zegt hij. “Het salaris is prima, want veel heb ik niet nodig. Ik probeer vooral wat te sparen voor mijn studententijd.” Ook Bo vindt haar werk gezellig. “Ik werk op zaterdag bij de bakker. Ik moet er dan vroeg uit maar gelukkig is het team heel leuk.” Mariël van 21 heeft haar zomer doorgebracht achter de receptie in het ziekenhuis. “Ik studeer geneeskunde, dus voor mij super interessant om alvast wat ervaring op te doen.”
Waar je als jongeren jouw keuze op baseert? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Werkgevers kunnen inspelen op de behoefte van jongeren, om zo het werk aantrekkelijker te maken. Jongeren binnenhalen is één, jongeren behouden is de volgende stap. Zorg voor voldoende uitdaging en doorgroeimogelijkheden. Ben jij een jongere en nu toevallig opzoek naar een bijbaan? Dan kan ik je alleen als tip meegeven om te kijken naar wat jou leuk lijkt. Je kunt gebruik maken van dit overschot in aanbod om echt te kiezen wat jou aanspreekt. Er is keuze genoeg, dus kies vooral voor iets waar je blij van wordt. Ga lekker aan de slag!
Meer lezen?
Nieuwsgierig en wil je er meer over lezen? We hebben vast drie artikelen voor je op een rij gezet!