

Aftellen tot de 24e van de maand, het is voor veel studenten vaste prik. Maar liefst 70% van de studenten leent, en niet zo’n beetje ook. Met een gemiddelde lening van 700,- per maand lopen de schulden hoog op. En dat terwijl vele studenten midden in de pechgeneratie zijn beland. “Pechgeneratie” is een relatief nieuw begrip, maar staat nu al in ieder woordenboek.
“De pechgeneratie…
is een generatie
[Leden] bestaat uit studenten die, na de afschaffing van de studiebeurs in 2015, gebruikmaken of gebruik hebben gemaakt van het leenstelsel om hun studie te bekostigen.”
De druk op studenten neemt toe. In plaats van genieten, vrienden maken, experimenten en het leven ontdekken, maken studenten zich steeds meer zorgen. Van alle studenten heeft de helft mentale problemen. “Dit zou de tijd van ons leven moeten zijn.”
De coronacrisis is achter de rug, voor vele een zorg minder. Echter nemen de zorgen van studenten alleen maar toe. Wanneer je 18 jaar wordt, ben je volgens de wet ‘financieel zelfstandig’, een grote stap. Want waarom bepaalt je leeftijd of je financieel redzaam bent? Veel jongeren zijn op deze leeftijd nog niet instaat om deze verantwoordelijkheid te dragen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 55% van de scholieren soms of regelmatig geldtekort heeft. Studenten kunnen niet genieten van de tijd, die de mooiste van het leven had moeten zijn. 39% van de studenten is namelijk bezorgd om zijn of haar financiële situatie.
De financiële situatie van de zogeheten pechgeneratie ligt gevoelig. Komend schooljaar wordt de basisbeurs namelijk weer terug ingevoerd, waardoor de pechgeneratie opnieuw achter het net vist. Deze basisbeurs telt alleen voor studenten die nog recht hebben op de ‘prestatiebeurs’, die je de eerste vier jaar van je studie kan krijgen. Studeer je langer? Dan heb je ‘pech’. Voor studenten die tijdens 2015 en 2023 hebben gestudeerd is er wel een kleine tegemoetkoming van € 1.436. Echter is dat met het jaarlijkse collegegeld van € 2.209, een lachertje. De vraag of het woord ‘pech’ de lading die deze generatie dekt is maar de vraag. “Wanneer Den Haag het slechte beleid afwimpelt als pech, dan doet dit afbreuk aan de verantwoordelijkheid die de politiek zichzelf oplegt in maatschappelijke kwesties.” schrijft Atze Lourens in het Parool.
“Ik voel me vaak machteloos.” zegt Amber, een 22-jarige Psychologie studente aan de Universiteit Utrecht. “Ik heb iedere mogelijke petitie getekend, maar het idee dat deze weinig teweeg brengen”. Amber is niet de enige. De petitie om de pechgeneratie tegemoet te komen is maar liefst 36.000 keer ondertekend. Het tekenen van een petitie is een vorm van (jongeren)participatie, maar tot nu toe werd elke petitie over deze generatie beantwoordt met teleurstelling. Wanneer heeft het dan wel zin om als jongere je stem te laten horen?
Het gevoel van machteloosheid en oneerlijkheid overheerst. Dat heeft veel invloed op de mentale gezondheid van de studenten. Pieter is 21 jaar en bijna klaar met zijn studie Bouwkunde. “Het feit dat mijn leeftijd zó veel invloed heeft op mijn kansen voelt zo oneerlijk. Als ik later was begonnen met studeren, had ik veel minder zorgen. Misschien wel voor de rest van mijn leven.”
Deze mentale zorgen, veroorzaken bij jongeren frustraties en angsten. Het is belangrijk dat we als maatschappij naar jongeren blijven luisteren. Zij zijn immers de toekomst. Ikzelf, als derdejaars student die midden in de pechgeneratie is beland, merk dat gesprekken met anderen gedupeerden mij helpen om rust te vinden. Een stukje begrip, helpt al veel. De tijd die de tijd van ons leven had moeten zijn, is veranderd in een tijd vol tegenslagen. Als samenleving is het belangrijk om hier oog voor te hebben: het is niet vanzelfsprekend dat jongeren het altijd makkelijk hebben.
De storm van de pechgeneratie strijkt langzaam neer. De coronacrisis is zo goed als voorbij, de basisbeurs komt weer terug en studenten kunnen weer meer genieten. Studenten hebben de situatie vol teleurstelling geaccepteerd. Maar juist nu is het belangrijk om voor deze studenten op te komen. De mentale gezondheid van deze jongeren staat onder druk en beïnvloedt de toekomst van deze generatie. We moeten jongeren oproepen om voor zichzelf op te blijven komen. Ga naar dat protest, teken die petitie. Je mening telt pas mee, als je hem laat horen.
De petitie teken je hier
Meer lezen? We hebben een paar bronnen voor je geselecteerd:
- https://nos.nl/artikel/2354013-bijna-70-procent-van-de-studenten-leent-bij-gemiddeld-700-euro-per-maand
- https://www.nibud.nl/onderzoeksrapporten/nibud-scholierenonderzoek-2020/
- https://sleutelstad.nl/2021/12/08/mentale-problemen-door-studieschuld-we-zijn-gewoon-als-proefkonijnen-gebruikt/#:~:text=Daarnaast%20blijkt%20dat%20studenten%20met,aan%20zitten%20(19%20procent).
- https://www.trouw.nl/binnenland/van-de-studenten-heeft-onderhand-bijna-de-helft-mentale-problemen~b28d3cd0/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
- https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-de-pechgeneratie-heeft-helemaal-geen-pech~bec9cd05/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2F