

Dit voorjaar mailde Veerle naar Young Inspiration. Ze vroeg of we konden helpen tijdens haar onderzoek naar leesplezier onder jongeren. Veerle wilde niet begeleid worden, maar samenwerken. Ze wilde haar ervaring delen met het betrekken van jongeren en vooral sparren over wat ze tegenkwam. Hoe dat verliep en wat we onderweg leerden? Veerle schreef er de volgende blog over.
Hoi! Mijn naam is Veerle en ik studeer Trend Research & Concept Creation in Lifestyle in Tilburg. Afgelopen maanden ben ik bezig geweest met mijn scriptie over leesplezier onder jongeren en daarvoor heb ik samengewerkt met Bibliotheek Utrecht en Young Inspiration. Ik vertel jullie graag meer over mijn onderzoek en de link met Young Inspiration!
De onderzoekvraag waar ik mee aan de slag ging, luidt: ‘hoe krijgen we jongeren aan het lezen?’ Jongeren lezen steeds minder boeken en lange teksten, met als gevolg dat op dit moment een vijfde van de 14-jarigen een taalachterstand heeft en een kwart van de 15-jarigen risico loopt op laaggeletterdheid (Dood et al., 2020). Door onder andere leesplezier onder deze doelgroep te vergroten, pak je het probleem op tijd aan.
Om inzicht te krijgen in waarom jongeren minder lezen, heb ik doelgroeponderzoek uitgevoerd door middel van een enquête en interviews met middelbare scholieren van 12 t/m 18 jaar. Dit is dan ook waar Young Inspiration mij heeft geholpen. Marjolein en Jiska hebben mij veel nuttige tips gegeven over hoe ik de jongeren het best kan benaderen en enthousiasmeren, de opzet van de interviews en hoe je goed aansluit bij deze doelgroep. Mede door hun hulp heb ik veel mooie gesprekken gehad met jongeren en heb ik het ervaren als een heel tof onderzoek. Ik zou het dan ook zeker leuk vinden om in de toekomst nog eens met jongeren te werken.
‘’Het neemt je mee naar een wereld waar de problemen uit het echte leven niet uit maken’’ – uitspraak uit een interview
Door het onderzoek besefte ik me (nog meer) hoe belangrijk het is om jongeren te betrekken. Ze zeiden vaak nuttige dingen en gaven inzichten waar ik zelf niet aan had gedacht. Zo gaven veel jongeren aan dat ze lezen vroeger heel leuk vonden, maar dat ze het niet meer leuk vinden sinds het verplicht is op de middelbare school. Ook wordt de leeslijst ervaren als ouderwets, saai en literair. Tegelijkertijd vinden de jongeren het wel fijn om in een boek te verdwijnen en op die manier nieuwe werelden te ontdekken.
‘’Mijn leesplezier is flink achteruitgegaan door literatuur die ik van school moet lezen, terwijl ik daar nog helemaal niet klaar voor was (het zijn soms nogal volwassen onderwerpen)’’ – uitspraak uit een interview
Ik heb uiteindelijk voor Bibliotheek Utrecht het concept Books in Motion ontwikkeld: een dienst om jongeren te helpen de boeken te kiezen die bij hen passen. De website en app bestaan uit een persoonlijke test, BoekenTinder, boekentrailers en een persoonlijk profiel. Tijdens de gehele ontwikkeling heb ik de jongeren betrokken en om hun mening gevraagd. Op die manier zorgde ik ervoor dat zowel de gedachte achter het concept als de uitwerking ervan aansluit bij de wensen van de doelgroep. Als Bibliotheek Utrecht dit concept daadwerkelijk wil realiseren, is het belangrijk om de jongeren ook dan te blijven betrekken. Ik raad aan om dat te doen in de vorm van een focusgroep: een vast of wisselend team van jongeren dat constant meewerkt aan het concept. Door dit te doen, verzeker je dat de doelgroep zich aangesproken blijft voelen door het concept en dat het concept meebeweegt met de jongeren.
Al met al heb ik veel gehad aan de hulp van Young Inspiration en vond ik het heel leuk om jongeren te betrekken bij mijn onderzoek!