

In mijn werk met Young Inspiration krijg ik regelmatig de vraag hoe je goed samenwerkt met jongeren. Deze vraag gaat vaak hand in hand met het idee dat dat lastig is. Met jongeren samenwerken kan je veel opleveren, maar gaat niet altijd vanzelf. Hoe motiveer je jongeren, zorg je voor goed contact en wat waarderen jongeren in een samenwerking? Tips kun je het beste aan jongeren zelf vragen. Wat vinden jongeren belangrijk in een samenwerking? Hierbij 5 x een tip. Van jongeren zelf.
Tip 1: Zie jongeren als experts
Jongeren zijn experts van het jongerenperspectief. Zij zijn de enige die écht door de ogen van jongeren kunnen kijken. Zie jongeren als experts en benader hen ook zo. Je hebt hen nodig en dat mag je hen laten voelen. Wie kan je dan ook beter vragen wat er speelt en leeft, dan jongeren zelf? Door jongeren als experts te benaderen, laat je zien dat je hen serieus neemt. Laat weten dat jongeren voor jou van toegevoegde waarde zijn. Dat motiveert enorm en creëert betrokkenheid om met je samen te werken.
Tip 2: Zet vol in op persoonlijk contact
Wie met jongeren samenwerkt, moet vol inzetten op persoonlijk contact. Je moet jongeren een beetje willen leren kennen. Sta open voor wie ze zijn en hoe zij het zien. Nieuwsgierig zijn naar hoe het met jongeren gaat, terugkomen op wat ze je eerder vertelde, jongeren bij naam noemen (ja, echt een open deur, maar het gebeurt te vaak niet zodat het nog steeds bijzonder is!), een compliment geven of een vraag stellen om iets beter te begrijpen, kan veel verschil maken. Jongeren vertellen je ook meer als ze je beter leren kennen en voelen dat je ook geïnteresseerd bent in wie ze zijn, niet alleen in wat zij zeggen of doen. Steek tijd in persoonlijk contact. Het is de investering gegarandeerd waard!
Tip 3: Spreek geen jongerentaal
Taal doet ertoe als het om samenwerking met jongeren gaat. Wie met jongeren samenwerkt, moet zich niet laten verleiden om de taal van jongeren te spreken. Jongerentaal is het terrein van jongeren. Die moet je proberen te begrijpen, niet per se spreken. Jongeren nemen je dan minder snel serieus. Blijf vooral jezelf en vraag jongeren wat zij bedoelen of willen als dat nodig is. Je kunt jongeren ook goed vragen om te helpen als het gaat om het kiezen van de juiste woorden. Daarmee trek je meer aandacht van jongeren.
Tip 4: Vraag om feedback
Vraag jongeren om je feedback te geven. Check wat jongeren vinden van je acties. Je kunt je plannen helemaal klaar hebben liggen, maar in de praktijk kan samenwerken met jongeren toch ineens anders gaan. Vraag jongeren om met je mee te denken en vraag advies hoe zij het zouden doen als ze in jouw schoenen zouden staan. Vier fouten net zo uitbundig als dat je successen viert. Met jongeren samenwerken is een kwestie van doen, scherpstellen en opnieuw doen. Hoe meer tips, hoe beter. Het kan een goede graadmeter zijn van hoe betrokken jongeren zijn.
“Ik wil best meedenken, maar dan moet je het wel vragen.” Malou, 21 jaar
Tip 5: Denk aan verschillende rollen
Er is niet één soort jongeren. Jongeren zijn als doelgroep heel divers. Dit heeft veel voordelen, maar een daarvan is dat je jongeren verschillende rollen kunt geven. Jongeren kunnen je advies geven, sparringpartners zijn, als klankbord dienen of in de rol van kritische vriend stappen. Maar ook als onderzoeker, panellid of buddy kunnen jongeren je uitdagen door hun ogen te kijken. Verschillende jongeren vragen om verschillende rollen. Doe daar je voordeel mee. Voor je het weet werk je op veel verschillende manieren met jongeren samen én betrek je daarmee een diverse groep jongeren.
Het succes van samenwerken met jongeren ligt heel vaak niet aan de betrokkenheid van jongeren, maar de manier waarop je samen invulling geeft aan de samenwerking. Wil je met jongeren samenwerken, dan is het belangrijk dat je weet hoe zij naar dingen kijken. Wat zij belangrijk vinden. Waar zij energie van krijgen. Wat zij graag doen, en wat niet. Wees nieuwsgierig naar het perspectief van jongeren. Twijfels over wat jij kunt doen om goed met jongeren samen te werken? Vraag het jongeren zelf!