

Aannames over jongeren van nu. Wie kent ze niet. Jongeren zijn lui, haken snel af als ze er ergens geen zin meer in hebben, zijn altijd druk, telefoonverslaafd en kunnen niet kiezen. Wie werkt met jongeren ziet ongetwijfeld ook een andere kant: een frisse blik, nieuwe inzichten, betrokkenheid, een vaak heel oplossingsgerichte manier van werken: zomaar wat voordelen van het werken met jongeren. Samenwerken met jongeren gaat over loslaten van je eigen aannames. Hierbij 5 x een veelgehoorde aanname in het werken met jongeren. Check of je de volgende aannames herkent én hoe jij ze los kunt laten.
1. Jongeren zijn moeilijk te bereiken
Jongeren zijn geen uitstervend soort; ze zijn overal. Jongeren zijn helemaal niet moeilijk te vinden, maar je moet op een goede manier contact met hen zoeken. Staar je niet blind op een plek, middel of kanaal om jongeren te vinden. Combineer online communicatie met live ontmoetingen. Op Instagram en Snapchat vind je andere jongeren dan op straat. Op een school, bij een jongerencentrum of sportvereniging vind je gegarandeerd jongeren. Vraag jongeren om je te helpen bij het bereiken van andere jongeren. En heel belangrijk: waar je jongeren ook vindt, het gaat om het contact dat je met hen maakt. Toon oprechte interesse en wees nieuwsgierig naar wat jongeren zeggen en doen. Maak contact, dan bereik je het meest.
2. Jongeren weten niet hoe alles werkt
Jongeren weten niet hoe alles werkt. Zij kunnen misschien niet alles in een organisatie of project overzien. Maar dat hoeft ook niet om samen te werken. Het gaat erom wat je jongeren vraagt en welke rol je hen geeft. Verantwoordelijkheid en vertrouwen geven aan jongeren hoort daarbij. Dit motiveert en zet aan tot actie en betrokkenheid. Luister naar wat jongeren je adviseren, durf activiteiten uit handen te geven, werk samen mét jongeren en koppel terug hoe je verder gaat. Leer jongeren jouw manier van werken kennen. Jongeren kun je in verschillende rollen betrekken. Van meehelpen in projecten en bij promotie van activiteiten tot het zelf opzetten van projecten, het geven en ophalen van ideeën, tot het zijn van een sparringpartner.
3. Jongeren hebben geen tijd
Het drukke leven van veel jongeren vraagt om keuzes maken. De meesten hebben altijd wel iets anders te doen. Maar wie zegt dat ze geen tijd voor jou willen en kunnen maken? Om de aandacht van jongeren te krijgen, zorg je voor contact dat eerlijk, echt en to the point is. Vertel jongeren je verhaal. Waarom je wil met hen samenwerken of van hen weten wat zij vinden? Jongeren van nu zijn erg gericht op dingen doen die van betekenis zijn, voor henzelf én voor anderen. ‘What’s in it for me’ is daarmee niet meer zo van deze tijd. Voor jongeren van nu is het veel meer ‘what’s in it for us’! Daar kun je je voordeel mee doen.
4. Jongeren haken snel af
Als je contact met jongeren stroef loopt, zegt dit niet per se iets over hun betrokkenheid voor jou. Er kunnen hele andere redenen zijn om af te haken. Jongeren kunnen heel betrokken zijn, maar het helpt als zij tussendoor de vrijheid hebben én voelen om af te haken. Jongeren zitten over het algemeen liever niet te lang ergens aan vast. Als jongeren afhaken, zegt dit meer over hun drukke leven, dan dat zij niet betrokken willen zijn. Vraag jongeren wat anders of beter kan en laat zien dat je zelf ook kunt bijstellen in je aanpak. Welke ideeën hebben jongeren bij de manier van werken? Hoe zouden zij het aanpakken als ze jou waren? Zo kom je er écht achter wat zij belangrijk vinden.
5. Jongeren willen er altijd iets voor terug
Jongeren knappen niet gelijk af als ze niks krijgen voor wat ze doen. Het kan ook al heel leuk kan zijn voor jongeren om met jou en andere jongeren samen te werken en van betekenis te zijn. Tegelijk maken ze wel tijd voor je vrij. Wil je toch wat geven, bedenk dan dat een beloning niet alleen in geld zit. Een verjaardagskaartje, cadeaubon of pizza bij activiteiten is ook helemaal niet gek. Ook meer sociale contacten, plezier, een compliment en het werken aan activiteiten die ertoe doen, kunnen van grote waarde zijn. Wat je jongeren geeft, hoeft echt niet groots te zijn; het gaat erom dat je laat zien: jij doet ertoe! Én bij twijfel kun je jongeren gewoon vragen wat zij graag zouden willen.