

In het hoger onderwijs staat studentparticipatie steeds hoger op de onderwijsagenda. Als het slaagt laat je zien dat je de mening van je studenten belangrijk vindt en kun je ermee verder. Het idee is simpel: participatie heeft als doel studenten te betrekken bij het onderwijs dat je voor hen maakt.
De Hogeschool Utrecht biedt anno 2018 onderwijs aan meer dan 35.000 studenten verdeeld over 22 instituten verdeeld over vestigingen in Amersfoort en Utrecht. De hogeschool kiest er bewust voor in te zetten op het opzetten, (door)ontwikkelen en ondersteunen van studentparticipatie op de instituten van de hogescholen.
Marjolein de Jong van Young Inspiration is gevraagd om samen met studenten van het Instituut Bewegingsstudies bij HU University of Applied Sciences Utrecht (Hogeschool Utrecht) en de werkgroep participatie te werken aan een cultuur van participatie. gestart met het project Kantelaar. Onze stip aan de horizon? Komen tot een nieuwe kijk op studentparticipatie. We werken samen aan een cultuur van participatie waarbij vele vormen van participatie en medezeggenschap elkaar aanvullen. Wat is nodig om een goede aanpak van studentparticipatie in de ‘haarvaten’ van een onderwijsinstelling, opleiding, medewerkers én studenten te krijgen? Hoe zorg je dat studenten in een instituutsraad hun achterban kunnen betrekken? Hoe haal je de mening van 1001 studenten eigenlijk op? Samen met studenten testen, bekijken en verwerpen we vormen van participatie om de stem van studenten meer en meer te laten horen.
Met behulp van het experiment ‘kantelaar’ zet deze werkgroep de keuzes, die je kunt maken als het gaat om deze aanpak van studentparticipatie, de komende maanden in de schijnwerpers. Marjolein daagt zichzelf en betrokkenen in dit project continue uit door de ogen van studenten van het instituut te kijken naar de te zetten stappen. Eerst in beweging komen, dan inspireren om het te borgen in beleid. En alles door eerst met studenten in gesprek te gaan en hen te betrekken bij alle stappen die we zetten.
Meer weten over het project? Neem dan contact op met Marjolein.