

Grote zorgen in het mbo en hoger onderwijs. Herkenbare zorgen. Ook bij veel studenten. “Ik moet een stage doen, maar het is er gewoon niet.” “Het is niet alleen niet leuk, maar ik kom ook in de problemen.”
Er gebeuren gelukkig ook mooie dingen. Soms is er juist nu meer contact met studenten, sommige innovaties gaan ook door waar dat kan en een verbouwing op school gaat nu sneller dan het pre-corona zou zijn gegaan. Veel veranderingen en onzekerheid, vragen om flexibiliteit. Maar hoe flexibel je ook bent, soms is er gewoon geen stage of loop je vertraging op die niet meer in te halen is. Of soms zijn alle mogelijkheden al geprobeerd en lukt het gewoon niet om een praktijkles te geven, online of voor een kleine groep op 1,5 meter. Wat helpt is om studenten te betrekken en de vinger goed aan de pols te houden. Het lost niet alles op, maar helpt wel om de betrokkenheid hoog te houden. Waar maken studenten zich druk om en hoe stem je verandering en ideeën af op wat studenten willen, vinden en nodig hebben? Daarvoor moet je in gesprek met studenten en ophalen wat er leeft en speelt, juist nu! En dan kun je ook best laten zien wat er nu allemaal wel (goed) gaat en dat er voor en achter de schermen knetterhard gewerkt wordt.
De NOS berichtte er op dinsdag 24 november over en spraak over grote zorgen in het mbo en hoger onderwijs. Zo schreef de NOS:
Studenten hebben het psychisch zwaar, docenten ervaren hoge werkdruk en studievertraging ligt op de loer in het mbo en hbo. Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven schetst een verontrustende stand van zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Vooralsnog is de schade aan de kwaliteit van het onderwijs beperkt, maar er zijn grote zorgen over verdere gevolgen van de coronacrisis.
De coronamaatregelen hebben het mbo en hoger onderwijs op zijn kop gezet. Ruim 1,3 miljoen studenten en 150.000 medewerkers werden in het voorjaar geconfronteerd met onderwijs op afstand. Verschillende onderzoeken laten zien dat studenten vaker te maken hebben met stress en depressieve klachten dan voor de coronacrisis. Thuis studeren vinden ze zwaar en ze zijn bang voor de toekomst van hun studieverloop. Ook docenten zijn niet blij met het lesgeven op afstand: de werkdruk neemt toe en ze missen het contact met de studenten.
Schade beperken
Onderwijsinstellingen waren de afgelopen maanden vooral bezig met het beperken van de schade en minder met onderwijskwaliteit. De minister en de sector maken zich geen zorgen over de kwaliteit van het diploma, maar vooral over de weg ernaartoe. Voor bijvoorbeeld praktijkonderwijs is geen online alternatief, maar ook het wegvallen van echt contact belemmert de ontwikkeling van studenten.
“Dat de vertraging en uitval tot nu toe beperkt is gebleven is een prestatie van formaat van studenten en van iedereen die in het onderwijs werkzaam is”, benadrukt minister Van Engelshoven. “We zetten alles op alles om dat te voorkomen maar als de beperkingen langer blijven, dan zullen we moeten accepteren dat we sommige knelpunten niet op kunnen lossen.”