Vorig jaar publiceerden het SER Jongerenplatform een rapport waarin staat dat jongeren zorgen hebben over de toegankelijkheid van het onderwijs, de start op de arbeidsmarkt, betaalbare woonruimte en de mogelijkheid om een gezin te starten.Het kabinet gaat nu een ‘generatietoets’ uitvoeren om te onderzoeken wat de effecten van beleid zijn op jongere generaties.
Op 13 juli 2018 heeft het kabinet de SER gevraagd om een verkenning uit te voeren met als centrale vraag: “In hoeverre zijn jongeren voldoende toegerust om zich te kunnen ontplooien en om een zelfstandig en onafhankelijk bestaan op te bouwen?” De verkenning schetst het beeld dat er in Nederland veel kansen voor jongeren zijn en dat de meeste jongeren deze kansen graag willen benutten. Tegelijkertijd ziet het SER Jongerenplatform dat de positie van jongeren onder druk staat. De verkenning stelt dat jongeren belemmeringen en onzekerheden ondervinden waardoor hun weg naar zelfstandigheid trager verloopt. Dat wordt duidelijk doordat jongeren de vier mijlpalen (vervolgopleiding, aan het werk en ondernemen, de eerste (eigen) woning en een eigen gezin) op een steeds later moment in het leven bereiken. Daarbij wordt er ook op gewezen dat voor sommige jongeren (met name die met een migratieachtergrond) deze vertraging ernstige gevolgen heeft.
Het kabinet onderschrijft dat het van groot belang is dat jongeren voldoende kansen krijgen om een goed leven op te bouwen en voldoende toegerust zijn om zich te kunnen ontplooien.
Minister Koolmees: “Het is goed dat de jongeren van de SER hun zorgen hebben gedeeld over de stapeling van problematiek bij één generatie, namelijk de jongeren. Gelukkig is het kabinet al goed op weg om die zorgen aan te pakken. Maar we zijn er nog niet. Daarom vinden we het heel belangrijk om de kritische blik van jongeren structureel te betrekken bij ons werk. Ik ben blij dat het SER Jongerenplatform bereid is om ons in de toekomst van advies te blijven voorzien.”
Het kabinet gaat jongeren structureel betrekken en neemt de blik van jongeren mee in beleid. Om te weten wat jongeren écht nodig hebben is het geen vraag of je jongeren betrekt, maar wel hoe je dat doet. Het kabinet zet een goede stap met dit voornemen en maakt zo de positie van jongeren in het beleid sterker.
Wil jij ook jongeren betrekken bij je beleid of organisatie? Marjolein schreef een ABC’tje over jongerenparticipatie met daarin 26 voorwaarden om jongeren écht te kunnen betrekken? Nieuwsgierig –> neem snel een kijkje in de Young Inspiration winkel!