Hoe geef je in ‘coronatijd’ invulling aan jongerenparticipatie? Welke alternatieven binnen jongerenparticipatie zijn er nu fysieke ontmoetingen niet of nauwelijks mogelijk zijn? Op 11 juni hebben meer dan 70 mensen kennis gedeeld over jongerenparticipatie in coronatijd! Samen met Gregory Chong, Coco Peet en Tanja Kuijpers deelden ik in een webinar van het Nederlands Jeugd Instituut tips en trics over het betrekken van jongeren bij lokaal beleid.
Samenwerken met jongeren is de kern van waar het in succesvolle jongerenparticipatie om draait. Niet alleen nu natuurlijk, maar altijd. Veel jongeren vallen nu tussen wal en schip en ervaren de Corona tijd als een hele onwerkelijke en vreemde tijd. Aan de andere wordt er ook veel initiatief genomen om dingen te ondernemen, anders te kijken, iets dan maar anders te doen. Ook ervaar en hoor ik steeds meer behoefte om weer bij elkaar te komen, elkaar te zien, met elkaar te praten. Er is meer en meer behoefte aan echt contact. Als we kijken naar participatie dan zie ik dat het voor jongeren nu lastig is om invloed te hebben en van zich te laten horen. Het is juist deze tijd lastig om nu met de vuist op tafel te slaan. Simpelweg omdat dat letterlijk niet kan en omdat er soms geen andere manieren zijn om dat nu op afstand te doen.
Fysiek zijn we verder van elkaar verwijderd. Maar juist daarom is verbinding net zo urgent als ook lastig om voor elkaar te krijgen. Je komt elkaar niet zomaar tegen. Je moet er meer je best voor doen. Het is dan ook tijd om te kijken wat nu werkt. Deze omwenteling met corona heeft ervoor gezorgd dat oude aanpakken en manieren van doen misschien niet meer werken. Je aanpak ligt onbedoeld onder een vergrootglas. Echte succesvolle participatie zorgt voor verschillende vormen.
Bij gemeenten zie ik ook de reactie om jongerenparticipatie even on hold zetten . Je ziet dat het moeilijker gaat, veel stil ligt. Daar waar het pre-corona ook lastig was, is het nu lastiger. Andersom, zag je dat op plekken waar al heel erg stevig stond, je ziet dat veel doorgaat en er makkelijker gekozen wordt voor alternatieve en ook online vormen van participatie.
Als je het hebt over jongerenparticipatie, mag je soms best zoekende zijn. wie kijkt naar wat er kan, ziet dat er van alles kan. Welke vormen kan je juist nu goed inzetten? Ik deelden in de webinar een aantal ideeën. Denk bijvoorbeeld aan een online ideeënbus, het kapen van online lessen, online pizzasessies, het versturen van post of een kaartje aan jongeren, nodig jongeren uit voor je online projectgroep, daag je collega’s uit een jongere mee te nemen als entreeticket voor je online sessies, nodig al je collega’s uit een buddy als jongeren te hebben, organiseer een beste ideeen contest onder jongeren of maak tijd vrij voor straatinterviews.
Ga nu aan de slag met het starten met jongerenparticipatie: leg je fundament. Ga in gesprek, investeer in het persoonlijke contact. En nodig jongeren uit. Vraag hen niet alleen de hemd van het lijf, maar maak en partners. Betrek hen bij keuzes die je maakt in deze tijd. Juist nu. En heb je nu niet direct aanleiding om met jongeren in gesprek te gaan dan kun je jongeren deze vraag stellen: stel dat we de rollen omdraaien, wat zou je mij dan willen vragen? Los van de inhoud en de urgentie om jongeren nu te betrekken bij beleid of je vraagstukken, kunnen jongeren je inspireren, uitdagen anders te kijken, iets net even anders te zien. Maak daar gebruik van. Ook nu!