

Samen met Manja Bomhoff maakten ik een plaat met 10 onderzoekende blikken. De blikken dagen uit om in onderzoek eens vanuit een ander perspectief of blik een vraag of situatie te bekijken. Vandaag zetten we de blik van de kleuter in de schijnwerpers. Deze sneeuwt namelijk te vaak onder. En dat terwijl deze blik zo waardevol (en door iedereen en voor alle onderwerpen te gebruiken is) is! Ooit waren we allemaal kleuters. Hoe kun je ook nu met de blik van de kleuter kijken?
Nieuwsgierig en vanuit intuïtie: de blik van een kleuter
Als je op onderzoek gaat, weet je wat je wilt onderzoeken, maar je weet niet waar je mee terugkomt. Dat wat je ontdekt, blijft een verrassing tot je het gevonden hebt. Dat maakt onderzoek doen ook zo leuk. Soms vraag je gericht naar een ervaring of een cijfer, evalueer je wat goed en niet goed gaat of wordt er gewerkt volgens een strikt onderzoeksprotocol. Maar het kan ook zijn dat de je vragen nog meer open liggen. Dat je vertrekt uit nieuwsgierigheid en onderweg ontdekt wat werkt en waar het naartoe gaat. Dan kijk je met de blik van een kleuter!
Elk onderzoek start vanuit nieuwsgierigheid. Vanuit een verlangen om meer over iets te weten. De blik van een kleuter staat voor ons symbool voor een nieuwsgierige blik. Een kleuter zal puur vanuit nieuwsgierigheid kijken naar hoe iets is of wat werkt en denkt vooraf niet na over de uitkomst. Die stelt vragen zonder vooraf precies te weten wat hij wil weten. Met de blik van een kleuter kun je dan ook alle onderwerpen aanpakken. Dat maakt de blik in onze ogen zo waardevol. Die blik is van grote waarde doordat de kleuter ziet wat er is. Zonder voorbedachte rade en doordat hij zich goed kan laten verrassen.
Met de blik van een kleuter ga je op zoek naar dat wat je nog niet weet en kijk je wat er te ontdekken valt. Als je durft te doorgronden en ontdekken wat er is, zonder eerst uitgebreid stil te staan bij wat je kunt gaan vinden als onderzoeker, doorgrond je soms sneller de essentie. Een kleuter laat zich echt verrassen door wat hij tegenkomt. Die gaat intuïtief aan de slag, kijkt onderweg wel wat werkt en probeert zonder enig belang meer te begrijpen.
Moeten we niet allemaal wat vaker als een kleuter onderzoeken?
Ja! Alle blikken hebben hun waarde. Maar het is belangrijk dat bepaalde blikken wat vaker worden gebruikt. Juist omdat je dan uitgedaagd wordt vanuit een ander perspectief je vraag te bekijken. En de blik van de kleuter sneeuwt nog veel te vaak onder. Als onderzoekers komen we vaak tegen dat er net te lang gewacht wordt om op onderzoek te gaan. Maar waarom zou je altijd wachten tot de kaders van de onderzoek uitgewerkt zijn en je alle vragen hebt bedacht? Je kunt ook gewoon vertrekken. Gewoon doen en nieuwsgierig zijn. Dan komt de rest vanzelf. Door niet te lang te wachten met op onderzoek te gaan, denk je vooraf minder na over wat je wilt bereiken en doen, maar ontdek je wat mogelijk is en wat er is, terwijl je het doet. Je haalt puur op wat je ziet en hoort, zonder dat je vooraf nadenkt over dat wat dat mogelijk kan zijn. Je kunt daardoor sneller door de ogen van je doelgroep kijken. Zij laten je immers zien wat er is. Wacht daarom niet te lang als je nieuwsgierig bent en meer wilt weten. Met de blik van een kleuter kan iedereen gelijk beginnen!
Welke blikken zijn er nog meer?
De plaat is samen gemaakt met Manja Bomhoff (Het Inzichtenlab) en is ontworpen door Welmoet de Graaf. De plaat is bedoeld ter inspiratie. De blikken kunnen in onderzoek uitdagen eens vanuit een ander perspectief of blik een vraag of situatie te bekijken. Maakt de plaat je nieuwsgierig? De komende tijd gaan we wat dieper in op verschillende van deze blikken. Laat het weten als jij ergens meer over wil horen, dan gaan we daar mee aan de slag!