Door: Jiska Vorstman
Toevallig de documentaire “The Social Dilemma” op Netflix al gezien? Deze documentaire is een enorme hit geworden. De take home message van deze documentaire is dat je erg moet uitkijken met al die sociale apps en media en maakt je vooral bewust van het verdienmodel van de grote techbedrijven zoals Facebook en Google. Naast de negatieve effecten van het verdienmodel die in deze documentaire naar boven komen, laten veel wetenschappelijke onderzoeken ook andere negatieve effecten zien van het gebruik van sociale media. Onder andere verhoogde gevoelens van depressie, angst, een slecht lichaamsbeeld en eenzaamheid worden veelvuldig genoemd. Omdat jongeren de grootgebruikers van sociale media zijn, zijn zij degene die deze negatieve gevolgen ervaren.
Naast deze negatieve effecten laat een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam ook positieve effecten zien van sociale mediagebruik onder jongeren. Zij hielden een vragenlijstonderzoek onder duizend 14- en 15-jarigen in Nederland en zagen juist dat de jongeren zich vrolijk en geïnspireerd voelen door het gebruik van sociale media. Wel blijkt dat de jongeren zich realiseren dat hun zelfregulatie van telefoongebruik beter kan. Zo zit bijvoorbeeld 80% van de jongeren regelmatig op sociale media terwijl ze eigenlijk iets anders moeten doen.
Als je wilt dat jongeren hun sociale mediagebruik gaan minderen en/of beter gaan reguleren kan je het beste de oplossing bij de jongeren zelf ophalen. Hoe denken zij over hun sociale mediagebruik? Hoe denken zij dat ze hun sociale mediagebruik kunnen verminderen? Stel deze vragen aan de jongeren zelf en kijk via hen hoe je sociale mediagebruik onder jongeren kan verminderen!
Tip: als je een keertje offline wilt of jongeren wilt stimuleren om minder op hun telefoon te zitten is er aanstaande zondag 10 januari de challenge #IKGAOFFLINE. Dit is een eerste stap naar je telefoon wat vaker aan de kant leggen. Hier laat je samen met onder andere Eloise van Oranje, Anneke Molenaar en Rianne Meijer de hele dag je telefoon links liggen.
Meer hierover lezen? Lees dan hier het artikel van LINDA.nl
Meer lezen over het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat is uitgevoerd binnen het project AWeSome? Lees dan hier het rapport.