

Een jongerenraad is in. Veel gemeenten hebben een jongerenraad of willen er een. Een pronkstuk waarmee je laat zien dat je de mening van jongeren belangrijk vindt. Het idee van een jongerenraad is simpel: de jongerenraad heeft als doel de gemeente gevraagd en ongevraagd te adviseren over onderwerpen die jongeren aangaan. De gedachte is dat beleid dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren meer kans van slagen heeft. Kortom, een win-win situatie voor gemeente en jongeren. Toch is veel jongerenraden geen lang leven gegeven. Zonde, want een jongerenraad kan een uitstekende manier zijn om jongerenparticipatie te laten slagen. Hoe dan wel? Young Inspiration geeft je 6 tips die je daarbij helpen.
1. Jongerenraad: Geen doel, maar middel
Een jongerenraad is een middel om jongerenparticipatie te stimuleren, maar geen doel op zich. Het is een illusie dat je met een jongerenraad alle jongeren bereikt. Of dat ze volledig representatief voor alle jongeren in de gemeente zijn. Is dat erg? Nee, want daarvoor kun je andere vormen van participatie inzetten. Vormen die beter aansluiten bij andere jongeren in de gemeente. En de jongerenraad kan je adviseren over de manier waarop je jongeren invloed kunt geven: jongerenparticipatie dus. Bouw samen aan andere succesvolle manieren van jongerenparticipatie. Een jongerenraad is er ‘slechts’ één van.
2. Stel gerichte doelen
De jongerenraad kan veel doen. Zij kunnen over van alles en nog wat advies geven. Houd die vrijheid vooral in het eerste jaar beperkt. In de gemeente Diemen begeleid ik de jongerenraad. De jongeren praten het liefst over alles mee. En dan verlies je snel de focus en kost het op den duur te veel tijd. Het werkt beter om bijvoorbeeld vast 5 onderwerpen op de agenda te zetten. Uiteraard in overleg met jongeren. Dan weet de jongerenraad wat zij in ieder geval moet doen en weet jij wat je kunt verwachten. Begeleid ze daarnaast in het bereiken van hun achterban en het creëren van een goed team. Daar hebben ze in het eerste jaar al hun handen vol aan.
3. Bied structuur, maar stuur niet
Achter een succesvolle jongerenraad zit goede begeleiding. Biedt daarbij structuur, maar stuur niet te veel. Help ze op weg om hun taken te goed te doen, denk mee in de eerste adviezen die ze geven en zorg voor de eerste stappen in goede team-building. En werk in alles met jongeren samen. Zo zorg je dat ze snel echt aan de slag gaan met dat wat belangrijk is. Je zult zien dat de jongeren het heel snel zelf oppakken en je aan de zijlijn staat.
4. Werk echt samen in een jongerenraad
Werken met jongeren vraagt om de juiste mindset. Je moet open staan voor wat jongeren willen, en hoe ze dat willen. Luister niet alleen naar het advies van de jongerenraad, maar werk ook samen aan beleid. Draagvlak voor beleid wordt vergroot als jongeren zich vertegenwoordigd voelen en als zij serieus worden genomen. En doe het echt, niet alleen voor de vorm. Daarmee laat je zie dat een jongerenraad niet alleen voor de ‘show’ is, maar ook invloed heeft op beleid. Geef terugkoppeling over wat je met hun inbreng doet. En werk aan de juiste mindset. Dat gaat niet vanzelf.
5. Zet peer-to-peer onderzoek in
Het is van belang te weten wat er speelt bij jongeren. Je jongerenraad kan dat voor je uitzoeken. Zij kunnen uitstekend onderzoek doen onder hun buurtgenoten. Peer-to-peer onderzoek noemen we dat. We ontdekten in de gemeente Diemen hoe goed deze onderzoeksmethode werkt. Ook voor de jongerenraad werkt het goed. De jongerenraad weet wel waar hun achterban zit. Je hoeft hen alleen maar te helpen om goede onderzoekers te worden. Je bereikt snel veel jongeren, krijgt de meest waardevolle informatie terug en jongeren vinden het leuk om te doen. Voorwaarde is dat je de jongeren begeleidt in wat belangrijk is en wat niet. En kijk af hoe het in de praktijk werkt. Daar leer je zelf weer van.
6. Houd het leuk
Jongeren willen dat wat ze doen waarde heeft. Dat het, naast dat je nuttig bezig bent, leuk is om te doen. Dat jongeren zich met trots lid kunnen noemen. Zo zorg je ervoor dat ze meer hun best doen om de gemeente te adviseren over onderwerpen die er volgens hen toe doen. Geef bijvoorbeeld extra aandacht door een bloemetje te geven bij de benoeming, organiseer eens een ‘pizza sessie’ met de raad, gewoon om elkaar beter te leren kennen, en complimenteer de jongeren spontaan eens met wat ze doen. Die aandacht maakt trots.
Benieuwd of jouw jongerenraad leidt tot succesvolle jongerenparticipatie? Bedenk eens of je bovenstaande 6 tips al toepast.
[button text=”Hoe maak je jouw jongerenraad succesvol?” url=”mailto:marjolein@younginspiration.nl?subject=Vrijblijvend advies over de jongerenraad” /]