

Een keer per jaar organiseert Ingrado een landelijke kennisdag voor RMC-coördinatoren, RMC-trajectbegeleiders, RMC-consulenten en steeds meer ook partners uit het beroepsonderwijs. Dit jaar was Marjolein uitgenodigd om deelnemers uit te dagen door de ogen van voortijdig schoolverlaters te kijken naar hun werk en aanpak.
Jongeren die met een diploma van school gaan, hebben meer kans op een baan. Daarom wil de Rijksoverheid dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie halen. Dit is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2) of hoger. Soms lukt het niet om een startkwalificatie te halen. In dat geval moet de leerling een passende oplossing krijgen en kan hij of zij hulp vaak goed gebruiken.
Hoe zorg je dat je potentiële voortijdige schoolverlaters telkens weer kunt betrekken bij je aanpak? Wat levert het op als je door de ogen van je doelgroep kijkt naar hoe je hen betrekt? Hoe doen collega’s dat? In de workshop Leer Jongeren Anders Betrekken liet ik een palet aan vormen zien die je helpen om jongeren te betrekken en liet ik zie wat jongeren belangrijk vinden. Want om hen te betrekken, zul je ook moeten snappen hoe zij in elkaar zitten.
In de workshop zoomden we in op wat voortijdig schoolverlaters van jou nodig hebben en wat zij belangrijk vinden om over zichzelf te vertellen. We werkten toe naar manieren om hen te betrekken bij je aanpak en sloten af met de 10 belangrijkste randvoorwaarden voor een goede aanpak. Van het belang om te weten wat er leeft en speelt bij deze groep jongeren, tot het inzetten van Whatapp, een Facebookpagina of een goede website, tot het maken van strikte afspraken. De deelnemers wisselden veel ervaringen uit over wat wel en wat niet goed werkt.